close
Kodolányi János Egyetem
Turizmus-vendéglátás
Kodolányi János Egyetem
Kodolányi János Egyetem
 • Budapest: nappali csak angol nyelven, levelező, távoktatás
 • Orosháza: levelező, távoktatás
 • Székesfehérvár: távoktatás
A képzési program főbb elemei HOL?
1. FÉLÉV A turizmuselmélet alapjai

Mikroökonómia

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén
2. FÉLÉV Turizmusföldrajz

Marketing

3. FÉLÉV Vállalati gazdaságtan

Számvitel

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél
4. FÉLÉV Vendéglátás és szállodamenedzsment

Turizmus marketing

5-6. FÉLÉV Specializációk:

Szálláshely menedzsment: Minőségmenedzsment a szállodaiparban, Rendezvénymenedzsment

Vendéglátás menedzsment: Ételkészítés gyakorlata és éttermi értékesítés, Aktuális trendek a gasztronómiában és vendéglátásban

Turisztikai termékfejlesztés és -menedzsment: Kreatív és kulturális turizmus menedzsment, Turisztikai attrakciók és vállalkozások menedzsmentje

A Kodolányi János Egyetem budapesti, székesfehérvári vagy orosházi oktatási helyszínén vagy nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél
7-8. FÉLÉV Turizmus-vendéglátás szakmai gyakorlat

Diplomamunka, záróvizsga

Nemzetközi szemeszter, szakmai projektutak  külföldi partnerintézményeinknél, szakmai gyakorlat hazai céges partnereinknél

A Kodolányin, mely Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai képzőhelye, elismert és tapasztalt szakemberektől tanulhatsz. Nálunk izgalmas, élményekkel teli órák keretében korszerű, piacképes tudás birtokába juthatsz a turisztikai vállalkozások vezetéséről, gazdálkodásáról és üzleti folyamatainak irányításáról, menedzseléséről.

Képzésünkön megismered a nemzetközi turizmus aktuális trendjeit. Átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz a turisztikai termékfejlesztés legdinamikusabban fejlődő területein, belekóstolhatsz a gasztroturizmus, az aktív turizmus, a kreatív turizmus és a zarándokturizmus világába is. Kiterjedt nemzetközi partnerkapcsolataink révén egyedülálló lehetőségeket kapsz a külföldön való tanulásra és szakmai gyakorlatra az ERASMUS+ program keretén belül.

Várunk, ha szeretnéd megismerni a turizmus főbb jellemzőit és szeretnél például szállodában, utazásszervezésben, vendéglátásban, légitársaságnál, konferencia- vagy rendezvényszervező cégnél dolgozni, ha kíváncsi vagy a világra és szívesen kipróbálnád magadat külföldön, szeretsz utazni, emberekkel foglalkozni, ha dinamikus, változatos feladatokra vágysz és élvezed a szakmai kihívásokat.

Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

 

A Turizmus Tanszék vezetője Dr. Rátz Tamara a Felelősségteljes Turizmus Kutató Intézet Budapest intézetvezetője, a Turizmus Földrajz Kutatási Hálózat hálózatvezetője. Oktatónk még többek között Dr. Kundi Viktória, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének volt alelnöke.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy informatika vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, kereskedelem ismeretek, közgazdaság ismeretek, turisztika ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek.

Bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni!

Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

 

Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 után érettségiztek, és nem rendelkeznek azok számára kötelező letenni az emelt szintű érettségi vizsgát a bekerüléshez a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint. Érettségi vizsgára jelentkezésről bővebb információt a www.oktatas.hu oldalon található.

Akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel és 2005 előtt érettségiztek, azok számára az emelt szintű érettségi helyett lehetőség van felsőoktatási felvételi szakmai alkalmassági vizsgára maximum két tárgyból a www.felvi.hu oldalon a Felvételi tájékoztatóban írtak szerint.

 

Választható specializációk

Szálláshely menedzsment

A szálláshely-menedzsment specializáción megismerkedhetsz a szálláshely-szektor aktuális trendjeivel és elsajátíthatsz minden olyan menedzsment-ismeretet, amely egy szálláshely üzemeltetésénél nélkülözhetetlen. Megismerkedsz továbbá a szálláshelyek természeti, gazdasági és társadalmi környezetének sajátosságaival annak érdekében, hogy a profittermelés a vendégek és a munkatársak elégedettségével járjon együtt. Elsősorban azoknak ajánljuk a specializációt, akik a szállodaiparban vagy a szálláshely-szektor egyéb területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját szállodát terveznek alapítani.

Vendéglátás menedzsment

A specializáción elméletben és gyakorlatban is megismered az ételkészítés és az éttermi értékesítés alapelveit és feladatait, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetésének lényegi problémáit és fő szervezési kérdéseit. A szakirány kiemelten kezeli a vendéglátó vállalkozások költséggazdálkodását, munkaerő- és bérgazdálkodását, illetve középpontba helyezi a projektszemléletű gondolkodás elsajátíttatását, így alkalmas leszel vendéglátó vállalkozások indítására és üzemeltetésére egyaránt. Elsősorban tehát azoknak ajánljuk a specializációt, akik a vendéglátás területén képzelik el a jövőjüket vagy esetleg saját éttermet, kávézót, bárt terveznek alapítani.

Turisztikai termékfejlesztés és menedzsment

Ezen az egyedi specializáción a hazai és nemzetközi piacon egyaránt keresett termékek – például kulturális és örökségturizmus, egészségturizmus, aktív turizmus vagy konferenciaturizmus – összetevőivel, tervezésével, fejlesztésével, valamint menedzsment és marketing feladataival, aktuális nemzetközi piaci trendjeivel ismerkedhetsz meg. A specializációt főként azoknak ajánljuk, akik utazási irodáknál, turisztikai attrakcióknál vagy a desztináció menedzsment területén szeretnének kreatív és innovatív termékfejlesztéssel foglalkozni.

Zarándokturizmus

A Zarándokturizmus specializáció célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a vallási turizmus tervezés, fejlesztés és menedzsment keretein belül vallási zarándokutak megtervezésére, marketingjére és megvalósítására. A képzés során a hallgatók egyrészt elméleti – többek között vallástudományi, antropológiai, művészettörténeti – ismereteket szereznek a zarándoklatok és a zarándokturizmus témájához kapcsolódóan, másrészt megismerkednek a vallási turizmus és azon belül a zarándokturizmus legfontosabb hazai és nemzetközi trendjeivel, harmadrészt a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a zarándokturizmus marketing, menedzsment és szervezési kérdéseiben is tapasztalatot szereznek.

 

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

turizmus-vendéglátás szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • kommunikáció és médiatudomány
 • nemzetközi tanulmányok
 • szociális munka

Szakmai gyakorlat, duális képzés

A képzés részeként hallgatóinkat 2 félév összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, amelyre több mint kétszáz hazai és nemzetközi gyakorlóhelyi partnerünknél nyílik lehetőségük (főként szállodákban, utazási irodákban, illetve vendéglátó vállalkozásoknál). A gyakorlat teljesítésére pályázat útján lehetőség van többek között Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban vagy az USA-ban is.

A duális képzésen tanuló hallgatóink ezen felül a képzés első három évében évente 22 hetes gyakorlat keretében sajátítják el a szakma alapjait.

Turizmus-vendéglátás szakon az alábbi partnerekhez jelentkezhetsz duális képzésre:

 • Dig-Bulid Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.
 • FLOW Hotels Kft.
 • Projekt-dekor Kft./ Napsugár Hotel Szállodaüzemeltető Bt.
 • Petőfi Kultúrális Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Gyakorlati helyeink közül néhány

Corinthia Grand Hotel Royal, Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Ibusz Utazási Irodák Kft., Kempinski Hotel Budapest, Kartago Tours, Marriott Hotel Budapest, N-H Hotels, Ramada Hotel & Resort Lake Balaton, Tensi Holiday, Velence Resort & Spa.

 

Diplomában szereplő szakképzettség neve: Közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon

 

Továbbtanulási lehetőségek a KJE-en az alapszakon megszerzett diploma után

Mesterképzésen:

Korszerű ismereteket nyújtó Szakirányú továbbképzési szakjainkon.
 

Szakmai karrierépítési lehetőségek a diploma megszerzését követően

Karrierépítés hazai és nemzetközi szállodákban, utazási irodákban, vendéglátásban, szállodaüzemeltetési és gazdálkodási munka szállodákban, konyhai és éttermi munka szervezése és koordinálása, turisztikai termékek fejlesztése és menedzsmentje vállalkozásoknál, a nonprofit szférában és az államigazgatásban.

 

Érdekességek a turizmus tanszékről

Hazánk turisztikai szakembereinek közel 40%-a kodolányis diplomával büszkélkedhet.

A KJE Turizmus Tanszéke 120 év szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, amelyet a szálloda- és vendéglátóipar, az utazásközvetítés, valamint a turizmus irányításának különböző munkaköreiben dolgozva szereztek. Vendégoktatóink a szakmai legkiválóbb gyakorlati szakemberei közül kerülnek ki.

A szakmai tapasztalatok és a folyamatosan bővített-aktualizált elméleti tudás egységének eredménye több mint 70 év kutatói, szakértői és tanácsadói tevékenység.

A Turizmus Tanszék oktatói maguk is aktív turisták: a világ több mint 90 országába eljutottak, rendszeres előadói nemzetközi konferenciáknak, illetve jelentős nemzetközi oktatási tapasztalattal rendelkeznek.

A Tanszék évről évre népszerű turisztikai előadássorozatot szervez a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályával együttműködésben.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra. 2019-ben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által meghirdetett CheckINN innovációs versenyen hallgatóink megnyerték a „Legjobb szállodai alapfolyamat innováció" kategóriát, a „Legjobb F&B szolgáltatás innováció” kategóriában pedig második helyen végzett a kodolányis csapat.

Tanulj a Kodolányin!

Képzés ideje

8 félév

Képzési típus

Alapképzés

Oklevél típusa

Oklevél

Képzés helye

Budapest

Finanszírozási típusa

Önköltséges