Menü

Főoldal

Hírek

Eseménynaptár

MeetUP

Vizibilitás

Kutatások

RaKÉTa

ReStart

Kapcsolat
1075 Budapest,
Károly krt. 13-15., B ép. 7. em.

KATA változás – Iparági összefogás

Főoldal
Hírek
KATA változás – Iparági összefogás
Single news img

A Magyar Zenei Menedzserek Egyesülete (ZEME) kezdeményezésére iparági egyeztetés indult a művészeti és kreatív ágazatokban dolgozók érdekképviseleti szervezetei között annak érdekében, hogy javaslatokat dolgozzanak ki a megszűnő KATA rendszer okozta problémák enyhítésére. Az összesen 18 szervezet részvételével működő szakmai egyeztető fórum első lépésként a változásban érintett tevékenységi körök átalányadóba történő átemelését szorgalmazza. Javaslatukat az illetékes kormányzati szervek felé is benyújtják, és további, folyamatos egyeztetést sürgetnek.

A probléma megoldására a több, mint 300 zenei előadót képviselő, 56 magyar könnyűzenei menedzsert tömörítő Magyar Zenei Menedzserek Egyesülete (ZEME) iparági egyeztető fórumot hívott össze összesen 18 szakmai érdekvédelmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség, a Szinkron Alapszervezet, a Magyar Teátrumi Társaság, a MADOKE - Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Fesztiválszövetség, a Színházi Dramaturgok Céhe, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány, a Music Hungary Szövetség Egyesület, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, a Független Előadóművészeti Szövetség valamint a Számítástechnikai Civil Egyesület bevonásával.

Az eddig megismert és napvilágot látott adóváltoztatási tervezetek nem csak a zene- film- és szórakoztatóiparban dolgozó művészek, valamint a már lekötött szerződések előadások, koncertek, turnék sorsát, de az iparágban dolgozó sok száz és ezer szórakoztatóipari szakember, technikus és koncertszervező életét is alapjaiban forgatják fel, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az eddigi KATA adózást felváltó új lehetőségek milyen mértékben nehezítik majd meg az iparágban dolgozók életét.

Nem kérdés, hogy hazánk minden állampolgárának erejéhez és anyagi lehetőségeihez képest hozzá kell járulnia a közös teherviseléshez és felelősségvállaláshoz – ez azonban nem lehetetlenítheti el vagy sodorhatja sokkal nehezebb anyagi körülmények közé a COVID 19 járvány által amúgy is sújtott művészek, valamint a „hátországukat” biztosító sok száz és ezer szórakoztatóipari szakember életét.

A szervezetek képviselőinek álláspontja szerint a KATA változás okozta nehézségek folyamatos, több körös egyeztetést és a kormányzati döntéshozó szervekkel történő párbeszédet igényelnek. Egyetértve ugyanakkor abban, hogy az adónem változás negatív hatásai azonnali megoldást sürgetnek, azzal a javaslattal fordulnak a kormányzat képviselői felé, hogy az iparág érintett tevékenységeit emeljék át az átalányadó 80-20%-os rendszerébe.

Az érdekvédelmi fórum a most megfogalmazott konkrét megoldási javaslat mellett további lehetséges formákon is dolgozik, amelyeket a szakmai nyilvánosság bevonása mellett folyamatosan szeretnének egyeztetni az illetékes kormányzati szereplőkkel.