close
Budapesti Metropolitan Egyetem
Turizmus-vendéglátás
649d55b833d1e
Budapesti Metropolitan Egyetem

A turizmus-vendéglátás mindössze két szó, mégis ezernyi jelentése van, sokszínű, élményekkel teli és emberközpontú szakma. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A sok apró részterület megismerése mellett megtanítunk arra, hogyan lásd a nagy egész működését rendszerben.

Szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek

  • a turizmusban és a vendéglátásban felmerülő különféle szakmai feladatok ellátására,
  • vezetők munkáját segítő szakreferensi, asszisztensi feladatok ellátására,
  • önálló, felelősségteljes munkavégzésre,
  • továbblépésre a turizmus-vendéglátás alapképzésbe.
GYAKORLATI LEHETŐSÉGEK AZ OKTATÁS FOLYAMÁN
  • Gyakorlatorientáltság: a szakképzés egy féléves turisztikai vállalatoknál, vállalkozásoknál eltöltött szakmai gyakorlattal zárul.
  • Vendéglátás szakirányunkon az italkészítési ismeretek, vendéglátó üzemeltetési ismeretek, gasztronómiai technológiai ismeretek tankonyhában sajátíthatók el.
  • Példakép Program: A Példakép Program díját elnyerő hallgató végigkísérheti egy elismert szakember munkanapját,  nyerhet a szakma rejtelmeibe.

  • Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat. Az elmúlt években többek között a Hungexpo Zrt., a KidsOasis Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. számára végeztek elemzéseket.
  • Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

A KÉPZÉS FELÉPÍTÉSE

A képzés általános szakmai ismeretekre és a választott szakiránynak (turizmus vagy vendéglátás) megfelelő ismeretekre épül. A három féléves iskolarendszerű képzés első két félévében az általános szakmai ismeretek és a választott szakirány ismeretei párhuzamosan hallgathatók, míg a harmadik félév kizárólag a szakirányos ismeretek és gyakorlatok elmélyítésének időszaka. A képzés az egyetem falain kívül töltött szakmai gyakorlattal zárul.

SPECIALIZÁCIÓK

Turizmus: a turisztikai vállalkozások (pl. utazási irodák, rendezvényszervezők, szállodák) különféle szakmai feladatainak és marketingtevékenységének támogatására képez szakembereket.

Vendéglátás: a vendéglátó és rendezvényszervező vállalkozások különféle gasztronómiai és catering feladatainak támogatására képez szakembereket.

ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEK

A választott szakiránytól függően hallgatóink elhelyezkedhetnek többek között rendezvényszervezőként, utazásszervezőként, recepciósként, felszolgálóként vagy idegenforgalmi ügyintézőként.

FŐBB TÉMAKÖRÖK

Turizmus és szabadidő; Turizmusföldrajz; Idegenforgalmi szaknyelv; Turizmus marketing; Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek; Nemzetek kultúrája; Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment; Italismeret és italkészítési gyakorlat; Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment; Gasztronómiai technológiai ismeretek

Tanulj a METU-n!

Képzés ideje

4 félév

Képzési típus

Felsőoktatási szakképzés

Oklevél típusa

Oklevél

Képzés helye

Budapest

Finanszírozási típusa

Állami ösztöndíjas, Önköltséges