close
Soter-Line Oktatási Központ
Közművelődési Szakember Képzés
Soter-Line
Soter-Line Oktatási Központ

Közművelődési szakember tanfolyam – Mindene a kultúra és a szervezkedés? Megtalálta az Önnek való szakmát! Teremtsen közösségi élményt különféle kulturális programok, rendezvények szervezésével! Sokat tehet azért, hogy a művelődési és képességfejlesztési lehetőségek minél élvezetesebbek legyenek a résztvevőknek. Jelentkezzen képzésünkre, és szerezzen jól fizető állást, biztos megélhetést és megbecsült hivatást!

A korábbi OKJ-s tanfolyammal megegyező, államilag elismert végzettséget nyújtó képzés!

NÖVEKSZIK AZ IGÉNY A KÖZMŰVELŐDÉSI SZAKEMBEREKRE!

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően jelentős mértékben erősödik a közművelődési szakterület szerepe a helyi közösségek fejlesztésében, ami növeli a szakemberek iránti igényt.

2018. január 1-től módosult a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, aminek eredményeként a következő 3-5 évben a közművelődésben megnövekvő szakemberigény várható, a törvény ugyanis meghatározza a közművelődési intézményekben foglalkoztatott közművelődési szakemberek minimális létszámát.

MIRŐL SZÓL EGY KÖZMŰVELŐDÉSI SZAKEMBER MUNKÁJA?

Egy település kulturális életének megszervezése sok-sok munkát kíván. Egy közművelődési szakembereknek össze kell hangolnia terveit a művelődés területén dolgozó más szakemberekkel is, például színházigazgatókkal, hangversenyszervezőkkel stb.

Fontos, hogy szeresse a települést, a városrészt vagy a kerületet, ahol dolgozik, hiszen odaadással kell ápolni az ottani hagyományokat, és tisztelni kell az ott élő embereket. Ahhoz, hogy a kistelepülésen az élet szórakoztató, pezsgő legyen, nem csak elkötelezettség és a település szeretete, hanem szakértelem is kell. Ezt a szakértelmet képviseli foglalkozása során a közművelődési szakember.

Munkája rendkívüli felkészültséget, munka iránti valós érdeklődést és nagy elhivatottságot követel. Mivel a közművelődési szakember tevékenységei révén nagy tömegekhez „szól”, és egy közösség életébe közvetlenül avatkozik be, ezért nagy a jelentősége annak, hogy mit és hogyan mond, tesz, hogyan képvisel. Tettei és szavai értékformáló, értékteremtő hatásúak lehetnek.

A SZAKMÁRA JELLEMZŐ FELADATOK

A közművelődési szakember szervesen kapcsolódik a helyi, a kisebbségi, a nemzeti és az egyetemes kultúrához, így rendszeresen együttműködik a társadalom különböző képviselőivel.

Feladata, hogy kutassa fel, ismerje meg a helyi társadalom polgárainak a kulturális szükségleteit, közéleti és szórakozási lehetőségeit, és ezek alapján biztosítson megfelelő művelődési alkalmakat, tevékenységeket számukra.

Fő feladata a helyi kultúra gondozása, a település természeti, kulturális, közösségi értékeinek ismertté tétele, a helyi tudás és a lokálpatriotizmus erősítése, a helyi információk cseréjének elősegítése, és a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése.

Hatékonyságának segítése érdekében szervez helytörténeti, településismertető kiállításokat, helyi ünnepeket, műsorokat, bemutatókat, találkozókat, ötletbörzéket, "ki mit tud" jellegű fesztiválokat és vetélkedőket.

  • A közművelődés szakember segíti az egészséges életmód megőrzését is.
  • Támogatja egy-egy speciális helyzetű népességcsoport önsegítő, öntevékeny lehetőségeit, segíti a művelődési tevékenységekbe való bekapcsolódásukat.
  • Felkutatja és támogatja a népművészeti, hagyományőrző közösségek tevékenységeit, segítséget nyújt találkozók, fesztiválok szervezésében és azok népszerűsítésében.
  • Népszerűsíti a nemzeti, kisebbségi és a helyi ünnepeket, évfordulókat, a világi és az egyházi hagyományos ünnepeket, támogatja azok színvonalát és hatékonyságát a közművelődés lehetőségeivel.
  • A különböző korosztályok eltérő szórakozási igényeihez kulturált lehetőségeket szervez meg és kínál.
  • Civil közösségek számára érdekérvényesítő tanfolyami képzést szervez.

A közművelődési szakember tevékenységi köre nagyon változatos, így gyakran sokféle megnevezéssel illetik attól függően, hogy milyen munkakörben dolgozik: közösségfejlesztőn, népi játszóházi foglalkozásvezető, ifjúsági közösségszervező, gyermekjáték-szervező, idősprogram-szervező, művészeti- és művelődési szolgáltatásszervező, népfőiskola-szervező.

HOL VÉGZI MUNKÁJÁT EGY KÖZMŰVELŐDÉSI SZAKEMBER?

Munkahelye általában egy iroda, amely különböző intézményekben (művelődési központ, művelődési ház, közösségi ház, faluház, ifjúsági és gyermekház, ifjúsági információs iroda, szabadidő központ, megyei közművelődési információs központ), a helyi társadalom közösségi terében, civil szervezeteiben kerül kialakításra. Ez legtöbbször belső, zárt térben történő, alkalmanként külső helyszíni munkavégzést jelent.

Tanulj a Soter-Line Oktatási Központban!

Képzés ideje

14 hónap

Képzési típus

Szakmai képzés

Oklevél típusa

Tanúsítvány

Képzés helye

Budapest

Finanszírozási típusa

Önköltséges

További képzések

10,000+ képzés közül választhatsz az ország bármelyik intézményében