Ezek a programok várnak augusztus 20-án

Image

Összegyűjtöttük milyen programok várnak bennünket az augusztus 20-i hosszú hétvégén országszerte.

Szent István napi ünnepségsorozat, Budapest
Augusztus 19-én elkezdőik a főváros több napon át tartó Szent István-napi fesztiválja. Ezen a hétvégén Budapesten 17 helyszínen, több száz különféle programmal készülnek. Pénteken a programok a Kossuth Lajos téren kezdődnek a zászlófelvonással és a honvédtisztjelöltek avatásával. A rendezvényen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. Az ünnepség után a Parlament előtt, a Dunán a Magyar Honvédség tart majd légi parádét. Az Országházban pénteken 12 óráig, majd szombaton 10 és 16 között megtekinthető a Szent Korona. A Várkert Bazár mellett megnyílik a Magyar Ízek Utcája is, ahol meg lehet kóstolni az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győzteseit, valamint a Szent István-napi kenyeret. A Március 15. téren a nemzet nagy sportolóit és olimpikonjait mutatják be, a budai várban pedig többek közt a Mesterségek Ünnepével várnak. Hagyományteremtő céllal délután az Andrássy úton felvonulás indul és megrendezik a Szent Jobb-körmenetet is. A mozgalmas nap csúcspontja este 9-kor lesz, „Európa legnagyobb tűzijátékát” nézhetjük az égre pillantva. A Szent István Nap programjai ezen a honlapon érhetők el.
\

Kenyérlelke Fesztivál \

Az államalapítás ünnepe egyben az új kenyér ünnepe is. Ehhez kapcsolódik az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Kenyérlelke fesztivál is, amelyet a MOMkult kertjében rendeznek meg augusztus 19-én és 20-án. A fesztiválon összegyűlnek a gazdák, molnárok és pékek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és természetesen termékeiket – melyekből pedig természetesen mi is kóstolhatunk!
\

Királyi Napok, Székesfehérvár

Székesfehérvár a királyok városa. Augusztus 20-án óriásbábok lepik el a belvárost, 21-én pedig középkori hangulatban bogozhatjuk az Árpád-házi rokoni szálakat. A Királyi napok látogatóinak a város minden nevezetes pontját ajánlott felkeresni, ha nem akarnak lemaradni a legjobb programokról: a Városház téren a királyok mellett hagyományőrzők és katonazenészek szórakoztatják a közönséget, a Csónakázó-tónál pedig klasszikusokat hallgathatunk csónakban ringatózva. A Bory-várnál művészkorzót tartanak, az Aranybulla emlékműnél pedig a Koronázási szertartásjátékot rendezik meg. Sőt, egy száz négyzetméteres sakktáblán történelmi csatát is játszhatunk! A Királyi Napok programjai ezen a linken érhetők el.
\

Debreceni Virágkarnevál
Bár a karneváli felvonulás a járványhelyzet miatt elmarad, így is érdemes Debrecenbe látogatni augusztus 20-án és gyönyörködni a szebbnél-szebb kompozíciójú virágkocsikban. Ebben az évben 14 különleges virágkompozíció lesz a Debreceni Virágkarneválon, a kocsikat a Nagyerdei körúton lehet majd megcsodálni. A Szent Koronát ábrázoló virágkocsit a debreceni bemutató után Nagyváradra is elvszik, majd szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is szemügyre vehetik Budapesten.
A virágkocsik 21-én és 22-én is megtekinthetők a Kossuth téren és a Piac utcán ingyenesen és védettségi igazolvány nélkül.
\

Bor és Kenyér Ünnepe, Siófok
A „Balaton fővárosába” minden évben kész fesztivál kerekedik az augusztus 20-a köré, idén pedig a fesztiválmentes hónapokat ellensúlyozva 10 napon keresztül – augusztus 13 és 22. között – várják a vendégeket Siófok hajóállomására. Augusztus 20-án kihirdetik a „Siófok Város Bora 2022” címet, lesz kenyérszentelés, táncház, az olimpiai élményeiről mesél Siófok úszó olimpikonja, Németh Nándi és a legkisebbekre is gondoltak a gyerekműsorokkal. Szállj szállj… címen ünnepi műsor is lesz Jónás Andi, Zöld Csaba és Fiala Balázs színművészek előadásában és természetesen a tűzijáték sem marad el. Az este zárásaként Oláh Gergő lép fel. A teljes programsorozat ide kattintva érhető el.
\

Szent István Napok, Keszthely
Keszthelyen augusztus 20-án a szórakozásé és a kulturált kikapcsolódásé lesz a főszerep. Az előző évekhez hasonlóan az elmaradhatatlan tűzijáték mellett több zenei programmal is készülnek a balatoni városban. A fellépők közt lesz többek közt a Kalimpa zenekar, Nagy Bogi, Pély Barna, a Happy Dixiland Band és az Intermezzo Latin Club is. A Balaton-parton, a móló melletti sétányon a Nyugat-Balatoni Ízek sétányán lehet megkóstolni a környékbeli finomságokat, a Festetics-kastélyban pedig történelmi lovasfesztivál lesz a hétvégén. Aki egy igazán izgalmas helyről nézné a tűzijátékot, az hajóra is szállhat és a Balaton közepéről gyönyörködhet a „tüzes játékokban”.
\

Szent István Napi Zenei Fesztivál, Esztergom
Esztergomban egy hetes zenei fesztivállal ünneplik a Szent István napot. Augusztus 13-21. között a Nagy Duna sétány melletti Rugby Clubban, a Fesztiválszigeten számos koncert és program között válogathatunk. Augusztus 20-án egész nap zenés programok, borkóstoló várja a látogatókat, lesznek koncertek és a Könyvkultúrát népszerűsítő ingyenes program is. Az estre Radics Gigi ingyenes koncertje teszi fel a koronát. A programokról ide kattintva lehet tájékozódni.
\

Légiparádé és tűzijáték, Szolnok
Szolnokon összesen négy helyszínen zajlanak majd a Szent István napi programok. A Tisza-park elsősorban a kisgyermekes családoknak készül programokkal, ahol gyerekműsorok, foglalkoztatók és kirakodóvásár lesz. A Tiszai Hajósok terén a zene lesz a középpontban, itt számos koncertet hallgathatunk meg, nemcsak 20-án, de egész hétvégén. A Tisza-parton és a Tisza felett látványos légiparádéval készülnek, este pedig megnézhetjük a folyó felett dördülő tűzijátékot is. A részletes programterv itt érhető ell \