Így lehet majd használni az oltási igazolványt májustól

Image

Az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá – jelentette be múlt héten Gulyás Gergely, Miniszerelnökséget vezető miniszter, most pedig bejelentette a részleteket is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint:

• május 1-től azok a védettségi igazolványok elveszítik érvényességüket, amelyeket az alapján állítottak ki, hogy valaki átesett a fertőzésen,
• érvényesek maradnak azok a védettségi igazolványok, amelyek tulajdonosa az előző oltástól számított 6 hónapon belül megkapta a második és a harmadik oltását is.

Az változatlan, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
Emellett, ha valaki két oltás után lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa, majd a megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre érvényes lesz.
Az egydózisú Janssen vakcinával oltottaknak is 6 hónapon belül fel kell venniük a második oltást ahhoz, hogy az igazolványuk érvényes maradjon.
18 éven aluliaknak az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás lesz szükséges az érvényességhez.
Ahogy korábban is bejelentették, az igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmányok érvényességét.