A frissen megalakult Magyar Turisztikai Program Alapítvány segít a rendezvényeknek az újraindulásban

Image

Megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány a rendezvényszakma tapasztalt és elismert szereplőinek támogatásával. Céljuk, hogy létrejöjjön egy, a rendezvények fejlődését segítő ökoszisztéma, legyen szó hazai kulturális és turisztikai rendezvényekről, fesztiválokról, konferenciákról, egyedi programokról vagy nemzetközi sportesemények megvalósításáról. Első lépésként konkrét javaslataikkal az újranyitásra fókuszálva szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy a rendezvények a biztonsági előírásoknak megfelelően indulhassanak újra, illetve, hogy a közeljövőben pályázatok útján támogathassák az elmaradt vagy kárt szenvedett rendezvényeket.

Magyarország a fesztiválok országa, szinte nincs az évnek olyan szakasza, ahol ne lenne valamely pontján ilyen jellegű rendezvény, az elmúlt években pedig különösen megnövekedett ezek száma, gyakran számos program közül válogathatunk egyetlen hétvége leforgása alatt is.

A tavalyi év éppen ezért a megszokott, gazdag programválaszték, zenei és művészeti fesztiválok, gasztro- és sportesemények, konferenciák, városi ünnepek nélkül szinte színtelennek hatott, érezhető volt mennyire hiányoznak a nyárból ezek a rendezvények, hiszen a közösségi élmények éppúgy szükségesek a kiegyensúlyozott és boldog mindennapokhoz, mint az evés és az alvás. A járvány így arra is rámutatott, hogy ezek a rendezvények igenis szükségesek: nem csak az emberek kulturális, illetve szórakozási igényeit elégítik ki, de az iparág jelentősen hozzájárul a GDP-hez több ágazaton keresztül is, amelyek között csak az egyik a turisztika és a vendéglátás. A Magyar Turisztikai Program Alapítvány azért dolgozik, hogy ezeket a rendezvényeket biztonságos módon, de biztos léptekkel hozhassa vissza mindenki életébe.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy legyen egy olyan szervezet, amely precízen és magas színvonalon folytat egyeztetéseket, végez kutatásokat és széleskörű információs segítséggel, pályázatokkal támogatja a piaci szereplőket, valamint szakmailag megalapozott, magas színvonalú lobbi tevékenységben is közreműködhet a rendezvények teljes spektrumában. Az alapítvány célja a rendezvényekkel kapcsolatos nemzetgazdasági, turisztikai, kulturális, településfejlesztési, foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési célok megvalósulásának minél szélesebb körű elősegítése és az ezekhez kapcsolódó funkciók fejlődésének megteremtése. Elsőként pedig a legfontosabbra, azaz az újraindítás elősegítésére koncentrálnak javaslataikkal a kormány felé.

Ezek közt különféle lépések szereplenek az újraindításhoz, melyek nagy segítséget nyújthatnak az átmeneti időszakban, azaz ameddig le nem győzzük a járványt. A javasolt nyitás lépéseit is az oltások száma határozza meg az eddigi kommunikáció szerint, így például a szervezet javasolja, hogy 3,5 milliós átoltottságnál, ahogy a vendéglátós egységek teraszai megnyithatnak, akkor egyúttal kérik, hogy egy-egy előadó is felléphessen ott, legyen szó zenéről, szavalásról, más, művészeti előadásról. Az alapítvány úgy véli, a jelenleg érvényben lévő este 10 órás kijárási korlátozás mellett ez nem jelentené zenés táncos rendezvény kialakulását, ugyanakkor sok zenésznek és főként a háttérzeneművészeknek, valamint a kisebb előadóknak adhatna lehetőséget az újraindulás, akiket a legérzékenyebben érintett a járvány. Továbbá 4 milliós átoltottsági szintnél, vagy ahogy majd esetleg megnyithatnak a szállodák és éttermek, már javasolják, hogy minimális létszámmal, de tegyenek további enyhítéseket az oltási és védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Vagyis fontolják meg a bel- és kültéri befogadó képességek valamilyen, például 50-70%-os kapacitásáig a rendezvények megtarthatóságát szigorú protokollok betartása és oltásigazolás bemutatása mellett. Ez már nagyban segítené a rendezvények elindulását. Továbbá az alapítvány támogatja a maszk használatát a rendezvények látogatásakor egy, orvos szakemberek által meghatározott oltási szintig.

Az alapítvány kéri, hogy a sportrendezvényeknél már rendeszeresen használt gyorsteszteket a későbbiekben nagyobb rendezvényeknél, magasabb átoltottsági szintnél is lehessen esetleg használni, ha a helyszínen az egészségügyi szolgálatnál, jóváhagyott protokoll alapján végzi el valaki, azaz eredménye igazolt. Külföldi példa szerint a gyógyszertárakban végzett gyorsteszt validálása is megfontolandó lehet a jövőben. Természetesen mindez az átmeneti időszakra érvényes, hiszen az alapítvány is rendezvényein keresztül szeretné segíteni az országban az átoltottság növelését, hogy közös erővel legyőzhessük a járványt és visszatérhessünk a normális élethez.

Bár most a fókusz azon van, hogy mielőbb talpra állhasson a rendezvényszakma, az alapítvány hosszútávon egy, a rendezvények fejlődését segítő hálózatot kíván létrehozni. Szintén feladatának tekinti, hogy a jövőben a rendezvények előkészítése és lebonyolítása hatékonyabban kontrollálható és ellenőrizhető legyen, valamint érdemi koordináció valósuljon meg az egyes, főleg kiemelkedően nagy létszámot vonzó rendezvények között.

Emellett az alapítvány a jövőben oktatási és képzési tevékenységet is fel kíván vállalni, melyek során elsődlegesen épít a tagok szakmai tapasztalataira és javaslataira. Összekötő szerepüket és oktatási lehetőségeiket arra is fel szeretnék használni, hogy a rendezvényeket többek között egyre inkább a zöld és környezettudatos szemlélet felé mozdítsák. Az alapítvány céljai között szerepel, hogy jogszabályi előterjesztéseket is kidolgozzon a szakma érdekében. Egyik ilyen már jelenleg is jól behatárolt cél a jelenlegi áfa tartalom csökkentése a szektorban 27-ről 5 százalékra, melyet szintén támogat ez a szakmai szövetség is. Emellett a rendezvények újraindítását segítő pályázatok kiírását is elő szeretné mozdítani az alapítvány. Ezekkel azokat a rendezvényeket lehetne támogatni, amelyeket a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani vagy amelyek ugyan megvalósulnak, de látogatottságuk és bevételük az emberek félelmei miatt messze elmaradtak a korábbiaktól. Bár még nem tudni, pontosan milyen előírások betartására lesz szükség a jövőben a rendezvényeken való részvételhez, de ezen előírások betartásához szükséges eszközök, infrastruktúra beszerzésére vonatkozó pályázati segítséget remélnek elérni a szövetség tagjai.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány alapítói és kuratóriumi tagjai a rendezvény közeg több szervezetének tudását csatornázzák össze a Music Hungary Szövetségtől kezdve, a Magyarországi Rendezvényszervezők – és Szolgáltatók Szövetségén (MARESZ) át egészen a Magyar Olimpiai Bizottságig, illetve a rendezvényszervező és szolgáltató szektort is.

Az alapítvány társelnökei Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Music Hungary Szövetség Fesztivál szakosztályának vezetője és Botond Szabolcs, a Visual Europe Group igazgatója. Kuratóriumi tagjai Dolina Tamás, a Moonlight Event Kft. ügyvezetője, Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye Fesztivál ügyvezetője, Schmidt Gábor, a MOB alelnöke, dr. Fiák Krisztina, Ákos menedzsere, Ganczer Gábor, a MARESZ elnöke és a Hungexpo vezérigazgatója, Rókusfalvy Gábor, a Roxer Kommunikációs Kft. tulajdonos ügyvezetője, Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója és Szabó László, producer, a Magyar Sakkszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Zenei Menedzserek Egyesületének elnöke.