Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – hogyan érinti ez a rendezvényeket?

Image

Csütörtök este jelentek meg ennek részletei a Magyar Közlönyben. A 13/2022. (I. 20.) kormányrendelet szerint február 15-től csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak, azaz azok igazolványa, akik csak átestek a betegségen február 15-től érvénytelenek lesznek. Összegyűjtöttük a legfontosabb, rendezvényeket is érintő információkat az új rendelettel kapcsolatban.

Február 15-től az oltási igazolvány az alábbi esetekben érvényes:

  • -A második oltást követően hat hónapig, ezután az érvényesség csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • -Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa.
  • -A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan ideig érvényes.
  • -18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez
  • -Az egydózisú Jansennel oltottaknak 6 hónapon belül fel kell venniük a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon

Mi lesz a már meglévő igazolványokkal?

Az igazolványok megmaradnak, csak oltási igazolvánnyá alakulnak. A rendelet hatályba lépésétől kezdve QR-kóddal lehet majd ellenőrizni az igazolványok érvényességét, azaz nem lesz elég az eddig megszokott gyakorlat, amikor is csak a személyazonosságot és a kártyán szereplő dátumot ellenőrizték beengedéskor.

Milyen eszközzel tudom majd leolvasni a QR-kódot?

A QR-kód beolvasásához nincs szükség külön eszközre, egy, az okostelefonra letölthető ellenőrző applikáció segítségével lehet majd ellenőrizni az igazolványok érvényességét. Ez több rendezvényen, fesztiválon, utazáskor már bevett gyakorlatnak számít.

Mikortól érvényes a rendelet?

Február 15-én lép hatályba, azaz február 14. éjféltől azon helyszínek üzemeltetői, illetve a rendezvények szervezői kötelesek az új szabályok szerint ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatók.

Mit tehetek, ha a jegyvásárló arra hivatkozik, hogy bár korábban megvette a jegyet már nincs megfelelő igazolványa a beengedéshez?

Ha emiatt nem tudja a vásárló felhasználni a belépőjegyét, az adott programhelyszín vagy szervező ÁSZF-ében (Általános Szerződési Feltételek) leírtak az irányadóak. Tekintettel arra, hogy a szabály bejelentése mai, a hatályba lépés pedig február 15., még tart a felkészülési idő, ezért a szervezőknek, programhelyszíneknek van idejük választ találni a felmerülő kérdésekre.

Mennyi embert érinthetnek a változások?

Magyarországon a beoltottak száma 6 321 039 fő, közülük 6 062 346 fő már a második, 3 423 900 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette (január 18-i adat, forrás )