A zenés-táncos rendezvények engedélyezését kéri a Magyar Turisztikai Program Alapítvány

Image

A frissen megalakult alapítvány a tervezhetőség és a biztonságos újraindulás érdekében kéri, hogy az 5 milliós oltottsági fázis elérésekor a Kormány vonja vissza a zenés-táncos rendezvények jelenlegi tilalmát.


A Magyar Turisztikai Alapítvány (MTPA) alapvető célja a hazai kulturális és turisztikai jelentőségű rendezvények, fesztiválok, konferenciák, egyedi programok és nemzetközi sportesemények megvalósulását és fejlődését szolgáló feltételek elősegítése, támogatása. Az MTPA konkrét javaslatokkal kívánja támogatni a rendezvény szektor újraindulását, a Covid-19 vírussal összefüggő korlátozások enyhítésére vonatkozó javaslataikat Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő asszony részére is eljuttatták.

Mint ismeretes, a négymillió beoltottat elérve a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára már lehetővé vált különféle ültetett rendezvények látogatása, ugyanakkor a zenés-táncos események tilalma továbbra is fennáll. Az élőzenei szektor legnagyobb problémáját jelenleg a bizonytalanság okozza, hiszen a nem ültetett koncertek engedélyezésének másnapján ezek nem tudnak újra indulni; előkészítésük és megszervezésük hetekbe telik.

Éppen ezért lenne fontos egy olyan támpont megjelölése, melynek elérésekor a szereplők készülni tudnak az újraindulásra. Az MTPA kéri a kormányt, hogy az 50%-os átoltottsági arány elérését követően engedélyezzék a zenés-táncos rendezvényeket. A jelenlegi dinamikus oltási ütemet alapul véve ez a szám heteken belül elérhető. A javasolt ütemezés nem jelentene túl gyors változást, ugyanakkor kellő felkészülési időt biztosítana a szakma számára az újrainduláshoz. Az alapítvány arra is kitért, hogy amennyiben javaslatuk nincs összhangban az Operatív Törzs szakmai álláspontjával, úgy kérik azon mutató mihamarabbi megjelölését, amelynek teljesülése esetén a nem ültetett zenés-táncos rendezvények megvalósítása lehetővé válik.